Στραβά Πόδια Και Σωστή Στάση Σώματος

Τα στραβά πόδια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη φυσική ή ανατομική ευθυγράμμιση των γονάτων. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτό έχουν μια υπερβολική καμπυλότητα που χωρίζει τα γόνατά τους και φέρνει τους αστραγάλους και τα πόδια τους πιο κοντά. Το τεχνικό του όνομα είναι genu varum.

low-angle-view-of-hiking-shoe-sole-while-walking-o

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα να συναντάμε παίκτες με στραβά πόδια. Αυτό  ενδεχομένως τους επιτρέπει να ελέγχουν καλύτερα την μπάλα, να αντέχουν στις ιδιαίτερες φορτίσεις και  να ανταπεξέρχονται στις  απαιτήσεις του εν λόγω αθλήματος.

Τα στραβά πόδια δεν είναι, ωστόσο, αποκλειστικό προνόμιο των ποδοσφαιριστών καθώς συναντάμε και σε άλλα αθλήματα, αθλητές που έχουν την ίδια ιδιαιτερότητα.

Στον στίβο, αρκετοί ρίπτες αλλά και δρομείς έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί, με στραβά πόδια που εντυπωσίαζαν. Πριν δέκα χρόνια, ο Μορίς Γκριν, ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη τότε, δεν θα ήταν  υπερήφανος για την ευθυγράμμιση των σκελών του.

Το σχήμα των κνημών δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των αθλητών.

close-up-athlete-legs-in-comfortable-sneakers-runs

Τι προκαλεί τα στραβά πόδια και τη στάση του σώματος;

Τα στραβά πόδια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη φυσική ή ανατομική ευθυγράμμιση των γονάτων. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτό έχουν μια υπερβολική καμπυλότητα που χωρίζει τα γόνατά τους και φέρνει τους αστραγάλους και τα πόδια τους πιο κοντά. Το τεχνικό του όνομα είναι genu varum.

Αυτή η λέξη προέρχεται από το λατινικό genu που σημαίνει «γόνατο» και varum που σημαίνει «απομακρύνεται από τη μέση γραμμή του σώματος».
Τα στραβά πόδια και η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες.

Η κατανόηση αυτών των αιτιών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση αυτών των συνθηκών. Το Genu varum μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω παραγόντων όπως οι ανεπάρκειες βιταμινών, οι ασθένειες των οστών ή η γενετική προδιάθεση. Πελματογράφημα Η Επανάσταση Της Απεικόνισης Του Ποδιού

perfect-legs-runner-athlete-man-run

Τα καμπυλα πόδια και η στάση του σώματος: Υπάρχει συσχέτιση;

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να συμβάλει στα στραβά πόδια. Το σκύψιμο, προς τα εμπρός ή η συνεχής υιοθέτηση ακατάλληλων καθιστών ή όρθιων στάσεων μπορεί να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στη σπονδυλική στήλη και στα κάτω άκρα, οδηγώντας σε μυϊκές ανισορροπίες και ανωμαλίες στάσης με την πάροδο του χρόνου.

Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τραυματισμούς που επηρεάζουν την ευθυγράμμιση των ποδιών (όπως κατάγματα), μυϊκές ανισορροπίες (όπως αδύναμοι μύες του πυρήνα), διαταραχές των αρθρώσεων (όπως αρθρίτιδα) ή νευρολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον έλεγχο και τον συντονισμό των μυών.

Η κατανόηση αυτών των αιτιών είναι ζωτικής σημασίας γιατί δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αναζητήσουν τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές και παρεμβάσεις.

Αντιμετωπίζοντας τα υποκείμενα ζητήματα που συμβάλλουν στα στραβά πόδια και την κακή στάση του σώματος, τα άτομα μπορούν να εργαστούν για τη βελτίωση της συνολικής μυοσκελετικής υγείας.

Πώς μπορώ να διορθώσω τα στραβά πόδια και τη στάση του σώματός μου;

Όσον αφορά τη διόρθωση των στραβών ποδιών και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορούν να ληφθούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναζήτηση επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής και καθοδήγησης είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να καθοριστεί η καλύτερη πορεία δράσης για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Εάν ο γιατρός αποφασίσει ότι η απόκλιση είναι φυσιολογική, δεν θα υποδείξει κανένα είδος θεραπείας.

Τα πόδια θα διορθωθούν καθώς μεγαλώνει το παιδί. Οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά να βλέπουν τους γιατρούς τους κάθε έξι μήνες για να δουν αν τα πόδια τους βελτιώνονται. Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας για τη διόρθωσή τους. Το ένα είναι ορθοπεδικά πέλματα και το άλλο είναι χειρουργική επέμβαση. 

Ο Ρόλος της φυσιοθεραπείας

Μια μέθοδος που συνήθως συνιστάται από επαγγελματίες υγείας είναι η φυσικοθεραπεία.
 
Μέσω στοχευμένων ασκήσεων και διατάσεων, ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών, στη βελτίωση της ευλυγισίας και στη διόρθωση ανισορροπιών που μπορεί να συμβάλλουν σε στραβά πόδια ή κακή στάση του σώματος.

Τα ορθωτικά πέλματα παπουτσιών, μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν από επαγγελματίες υγείας για την παροχή πρόσθετης υποστήριξης και ευθυγράμμισης για τα πόδια και τα πέλματα. 

Αυτά τα πέλματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν τη σωστή ευθυγράμμιση και να μειώνουν την πίεση στο σώμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν τα στραβά πόδια ή τα προβλήματα στάσης είναι σοβαρά ή προκαλούν σημαντικούς λειτουργικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται συνήθως ως έσχατη λύση αφού έχουν εξαντληθεί οι συντηρητικές μέθοδοι.

Συμπέρασμα

Τα στραβά πόδια και η κακή στάση του σώματος μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Η κατανόηση αυτών των αιτιών είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και τη βελτίωση αυτών των καταστάσεων. Το Genu varum μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω παραγόντων όπως ανεπάρκεια βιταμινών, ασθένειες των οστών ή γενετική προδιάθεση. Όσον αφορά τη διόρθωση των στραβών ποδιών και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθηθούν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναζήτηση επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής και καθοδήγησης είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να καθοριστεί η καλύτερη πορεία δράσης για κάθε μεμονωμένη περίπτωση.Πλατυποδία Παιδιών έγκαιρη Αντιμετώπιση

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.

Verified by MonsterInsights