Εξατομικευμένα Ορθωτικά Πέλματα

Πλατυποδία Παιδιών έγκαιρη Αντιμετώπιση

Η δράση -κίνηση είναι κρίσιμη για τη ζωή μας. Απαιτείται να έχουμε την ικανότητά να περπατούμε, να τρέχουμε, να αναζητούμε τροφές, να παίζουμε, να επικοινωνούμε γενικότερα για την επιβίωσή μας.

Η εξέλιξης της ανάγκης του ανθρώπου να διανύει μεγάλες αποστάσεις έφτασε στην ανάπτυξη και τελειοποίηση των υποστηρικτικών δομών και των μηχανισμών ελέγχου της στάσης.

Στις ημέρες μας, λόγω της σύγχρονης ζωής στον πολιτισμένο κόσμο, τα παιδιά Στις μέρες μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής στο περιβάλλον της πόλης, το παιδί στερείται της φυσιολογικής επαφής σε διαφορετικές επιφάνειες με ποικίλες υφές (χώμα, άμμος, χαλίκια, γρασίδι, βότσαλα κτλ).

Η έλλειψη της αίσθησης από την επαφή του πέλματος με το έδαφος μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική κινητική ανάπτυξη.

physical therapy tools for flat feet- balance pod

Μια ασφαλής προσέγγιση θεραπείας,για όλους!

patient-with-flat-feet-standing-on-a-spiky-massage

Οι γονείς των παιδιών συχνά παρατηρούν παραμορφώσεις στα κάτω άκρα των παιδιών τους.Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι: τα “στραβά γόνατα”, η στροφή των ισχίων, και των γονάτων προς τα μέσα καθώς και απουσία της ποδικής καμάρας.

Τι είναι η Πλατυποδία;

Με τον όρο πλατυποδία (pes planus) αναφέρονται οι περιπτώσεις οπου η καμάρα του εσωτερικού του πέλματος μειώνεται ή είναι επίπεδη, κυρίως όταν το παιδί είναι σε όρθια θέση.Πέλματα Κατά Παραγγελία

Ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει πλατυποδία ή βλαισοπλατυποδία (στροφή της φτέρνας προς τα μέσα και πτώση της καμάρας τουν ποδιού).

Η ανατομική ευθυγράμμιση των κάτω άκρων επιρεαζεται από την πλατυποδία, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των μηχανικών φορτίων, αντιρροπιστικές μυοσκελετικές προσαρμογές καθώς και σε λανθασμένες στάσεις και κινήσεις.

Έλεγχος των Κάτω Άκρων Πελματογράφημα

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών δεν θα αναπτύξει ποτέ ποδική καμάρα. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς ενήλικες οι οποίοι εμφανίζουν εύκαμπτη πλατυποδία

Στο 45% των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών η ποδική καμάρα απουσιάζει, ή είναι χαμηλή, γεγονός που οφείλεται στους χαλαρούς συνδέσμους. Όταν αυτά τα παιδιά στέκονται όρθια με το βάρος τους στα πόδια, η καμάρα χάνεται και η φτέρνα στρίβει προς τα μέσα.Η πλατυποδία μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο και δεν απαιτείται καμία παρέμβαση.

Στα βρέφη, το στρώμα λίπους στις πατούσες τις περισσότερες φορές κρύβει την ποδική καμάρα. Το σχήμα της ποδικής καμάρας συνεχίζει και διαμορφώνεται μέχρι την ηλικία των 10 ετών, παράλληλα με την ενδυνάμωση των μυών και την ενίσχυση των συνδεσμικών στοιχείων των αρθρώσεων.

Επάνω στον πελματογράφο

Στάση σε πελματογράφο

Κληρονομικότητα

Η πλατυποδία στα παιδιά μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι μια κληρονομική πάθηση όπου οι καμάρες των ποδιών δεν αναπτύσσονται σωστά. Εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν πλατυποδία, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει και το παιδί τους την πάθηση. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν αδύναμους ή υπανάπτυκτους μύες των ποδιών, χαλαρότητα των συνδέσμων, η παχυσαρκία. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ζητήματα που συμβάλλουν στην πλατυποδία των παιδιών.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά φορούν παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά με επαρκή στήριξη της καμάρας και απορρόφηση κραδασμών για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ή επιδείνωσης της πλατυποδίας. Οι τακτικοί έλεγχοι με παιδίατρο ή ποδίατρο μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της ανάπτυξης των ποδιών του παιδιού σας και στην αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών από νωρίς.Δερμάτινος πάτος για στεγνά πόδια δίχως μύκητες

Αντίκτυπος των επίπαχων ποδιών στα παιδιά

Η μελέτη των Κάτω Άκρων είναι με ένα πελματογράφημα, αποτελεί μια τυπική διαδικασία ελέγχου των μυοσκελετικών δομών, απαραίτητη για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών “ανωμαλιών” της παιδικής ηλικίας.Αυτή είναι μία διαδικασία με την οποία συγκεντρώνεται στοιχεία, απο τα οποία βγαίνουν συμπεράσματα για την σκελετική υγεία του παιδιού.Πλατυποδίας Πάτοι


Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά, εφόσον απαιτείται μόνο μία επίσκεψη στον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή. Τα παιδιά δεν υποβάλλονται σε πολύπλοκες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ορθωτικοί Πάτοι κατάλληλοι για την πλατυποδία
Ορθωτικά πέλματα

Έρευνες καταδεικνύουν ότι στα κάτω άκρα οι παραμορφώσεις (π.χ. βλαισοπλατυποδία, ανισοσκελία κ.ά.) είναι συνδεδεμένες με παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη, λανθασμένα κινητικά πρότυπα, διάχυτο πόνο κ.ά. Ταυτές οι παραμορφώσεις δεν μειώνονται με την ενηλικίωση, αλλά αναπτύσσονται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Επιπλέον, η κληρονομικότητα είναι ένας υποψιφιος παράγοντας για την εμφάνιση ιδιαίτερων ανατομικών χαρακτηριστικών.

Ο φυσικοθεραπευτικός ελέγχος απαιτεί: την επιθεώρηση των ανατομικών δομών και της στάσης, μέσω ανάλυσης από διαφορετικές θέσεις, την αξιολόγηση του προτύπου βάδισης, την μέτρηση του τόνου μυών, την Mέτρηση της βλαισο-πλατυποδίας, τον εντοπισμό πιθανής ανισοσκελίας μέσω της μέτρησης του μήκους των κάτω άκρων και τη γωνιομέτρηση – εκτίμηση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων.

Στα σημερινά διαγνωστικά εργαλεία υπάρχει ο πελματογράφος, μια συσκευή καταγραφής φορτίων που ασκούνται στην υποκείμενη επιφάνεια. Αυτός αποτελείται από μία πλατφόρμα καταγραφής και έναν λογισμικό διαχείρισης δεδομένων.

Συμπερασματικά

Ένα σημαντικό ποσοστό εμφάνισης πλατυποδίας σχετίζεται με την μετακίνηση σε άκαμπτες επίπεδες επιφάνειες, τις περισσότερες φορές με κακή υποστήριξη ενώ θα πρέπει να συνοδεύεται με τη σωστή επιλογή παπουτσιών. Η χρήση εύκαμπτων υποδημάτων με κατάλληλη υποστήριξη της ποδικής καμάρας και του σωματικού βάρους, που διευκολύνουν τη φυσική κίνηση του ποδιού, είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μυοσκελετικών επιπλοκών.Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, συστήνεται η τοποθέτηση ειδικών ορθωτικών πελμάτων έσω υποδήματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού ορθοπεδικού και του φυσικοθεραπευτή έτσι ώστε να κατασκευαστεί το κατάλληλο ορθωτικό πέλμα για την επίτευξη της ανατομικής ευθυγράμμισης του κάτω άκρου και τη διόρθωση της παραμόρφωσης.

Για κάθε θέμα υγείας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω

Δωρεάν Πελματογράφημα

Βρισκόμαστε Θεσσαλονίκης 2 στο Μοσχάτο. Η υπηρεσία στο κέντρο μας παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ

Πελματογράφημα κατ'οίκον

Εξυπηρετούμε κατ' οίκον, περιοχές της Αττικής, έως ~20χλμ. περιμετρικά του Μοσχάτου
Verified by MonsterInsights