tired-female-legs-pain-in-heel-and-foot-

Άκανθα Πτέρνας, Αιτίες Και Κοινά Συμπτώματα

Η άκανθα στην πτέρνα αρκετά συχνά προκαλείται ύστερα από την υπερβολική πίεση των μυών και των συνδέσμων των ποδιών. Σίγουρα θα συναντήσετε αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Είναι μια εκνευριστική και επώδυνη αίσθηση στην πελματιαία επιφάνεια των ποδιών, χωρίς να γνωρίζετε τον λόγο.

Η αδιακρισία του πόνου αυτού στη φτέρνα, που μοιάζει με “δάγκωμα”, προκαλεί δυσκολίες στην κίνησή σας και επηρεάζει τον τρόπο που κινούνται τα πόδια σας.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να σας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αλλά μην ανησυχείτε περισσότερο. Έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την ενοχλητική αίσθηση στο πέλμα, αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα  που οφείλεται σε τραυματισμό ή φλεγμονή του υποστηρικτικού ιστού της φτέρνας,είναι σημαντικό να τον διαπιστώσετε και να τον αντιμετωπίσετε σωστά, για να αποκτήσετε την ανακούφιση που χρειάζεστε.
·Ανατομικοί Πάτοι Για Αθλητές

Τι είναι η «άκανθα πτέρνας»;

Ας ξεκινήσουμε το κείμενο με τον ορισμό της άκανθας που ταλαιπωρεί αρκετά συχνά τις φτέρνες των ανθρώπων.

Έτσι, άκανθα, όπως αναφέρεται και στο physio24.gr είναι η συγκέντρωση ασβεστίου στην κάτω επιφάνεια ή στο οπίσθιο μέρος της πτέρνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μυτερό εξόγκωμα σε αυτό το σημείο που μοιάζει με οστικό.

Η άκανθα στη πτέρνα δεν γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι την στιγμή που θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα.

woman-taking-off-her-high-heels

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της άκανθας στην πτέρνα;

Τα συμπτώματα της άκανθας στην πτέρνα πιθανότατα να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά και συνήθη συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, όταν η άκανθα βρίσκεται στο πέλμα του ποδιού, είναι πολύ πιθανόν να αισθανθείτε έναν πολύ δυνατό πόνο μόλις ξεκινήσετε να πιέζετε το πέλμα σας.

Συχνά ο πόνος είναι εντονότερος το πρωί ή μετά από μία περίοδο ξεκούρασης και βελτιώνεται όταν δραστηριοποιηθείτε σε κάτι. Όμως, είναι δυνατόν, να χειροτερέψει ξανά μετά από έντονη χρήση.

 Στην περίπτωση που η άκανθα βρίσκεται στο πίσω μέρος της πτέρνας, τότε θα πονάτε σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα. Το πρήξιμο στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ συχνό στην οπίσθια άκανθα.

Η αντιμετώπιση της άκανθας πρέπει να γίνει άμεσα για να μη χειροτερεύσει η κατάσταση και δημιουργηθούν και άλλα επιπλέον προβλήματα.Άνεση Και Ευεξία Με Ορθωτικά Πέλματα

Τι μπορεί να προκαλέσει η άκανθα στην πτέρνα, αν την αγνοήσετε;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή αλλιώς άκανθα πτέρνας είναι δυνατόν να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στα άτομα και περιορισμούς στην καθημερινότητά τους, εάν αγνοηθεί και δεν θεραπευτεί. 

Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανόν η συγκεκριμένη πάθηση να μειώσει σημαντικά δραστηριότητες όπως το περπάτημα μεγάλων αποστάσεων, το τρέξιμο και άλλες.

Επιπλέον, με το να αλλάξετε τον τρόπο της βάδισης σας προκειμένου να μειώσετε τον πόνο στην φτέρνα, θα οδηγηθείτε σταδιακά στην καταπόνηση του υπόλοιπου ποδιού, των γονάτων, ακόμη και τη μέση σας.

Ο πόνος στη φτέρνα, ακόμη, όταν γίνει χρόνιος, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και άγχος στα άτομα καθώς τα εμποδίζει στις καθημερινές τους δραστηριότητες και τους απομονώνει από το φιλικό ή το συγγενικό τους περιβάλλον.

high-heels

Ποιοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Η άκανθα στην πτέρνα αρκετά συχνά προκαλείται ύστερα από την υπερβολική πίεση των μυών και των συνδέσμων των ποδιών. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί παράγοντες που αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο της εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης.

Ας δούμε περισσότερο αναλυτικά αυτούς τους παράγοντες που οδηγούν στην άκανθα πτέρνας.Η ηλικία του ατόμου σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση αυτής της νόσου. Όσο αυξάνεται η ηλικία του τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Έτσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν άκανθα στην πτέρνα είναι μεγαλύτεροι από την ηλικία των σαράντα ετών.Το αυξημένο βάρος σώματος είναι ακόμη ένας παράγοντας για την εμφάνιση της άκανθας πτέρνας.

Έπειτα, αν το επάγγελμά σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή βάδιση, όπως είναι το επάγγελμα του δασκάλου, του νοσοκόμου, του γιατρού, του πωλητή, ενδέχεται να κινδυνεύετε περισσότερο να πάθετε άκανθα στην πτέρνα.

Τα ακατάλληλα παπούτσια θεωρείται, επίσης, ένας παράγοντας που μπορεί να σας οδηγήσει σταδιακά σε αυτή την πάθηση των πτερνών. Είναι σημαντικό για τις καθημερινές σας δραστηριότητες να φοράτε φθαρμένα υποδήματα για να μη φθείρονται τα οστά της φτέρνας.

Άλλοι παράγοντες για το αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της άκανθας είναι ο βραχύς αχίλλειος τένοντας, η αυξημένη ποδική καμάρα, ο υπερπρηνισμός,  οι αδύναμοι μύες του ποδιού αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πως διαγιγνώσκεται η άκανθα στην πτέρνα;

Αν έχετε έντονο πόνο στο πέλμα και στη πτέρνα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να σας εξετάσει και να κάνει διάγνωση της πάθησης, όπως αναφέρει και ο ορθοπεδικός χειρουργός κ. Ανδρέας Λεονάρδου.

Αυτός, θα πάρει, στην αρχή, ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό ρωτώντας για την ηλικία σας, για τη δραστηριότητά σας, το χρόνο που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα και την διάρκεια τους.

Αργότερα, θα ψηλαφήσει την περιοχή όπου εμφανίζεται ο πόνος. Μετά την λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση, θα ακολουθήσουν απεικονιστικές εξετάσεις για να διαγνωσθεί η άκανθα της πτέρνας.

Στις απεικονιστικές εξετάσεις περιλαμβάνονται η απλή ακτινογραφία, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

Μόλις γίνει η διάγνωση, ο ορθοπεδικός χειρουργός θα σας προτείνει κάποιους τρόπους για να αντιμετωπίσετε με μεγάλη επιτυχία την άκανθα στην πτέρνα.

Πώς αντιμετωπίζεται η άκανθα στην πτέρνα;

Η άκανθα στην πτέρνα αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές με συντηρητικά μέτρα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή και μηνών και το 90%των πασχόντων ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτά.

Πολύ σπάνια η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί και με χειρουργική επέμβαση,εάν ο ασθενής δεν ανταποκριθεί επιτυχώς στη εφαρμογή των συντηρητικών μέτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Πιο συγκεκριμένα, στη συντηρητική θεραπεία της άκανθας συστήνεται στον ασθενή να ξεκουραστεί και να σταματήσει δραστηριότητες που πιέζουν περισσότερο τα πόδια όπως είναι το τρέξιμο. Επίσης, προτείνονται ασκήσεις με λιγότερη ορθοστασία όπως είναι η ποδηλασία και το κολύμπι.

Επιπλέον, προτείνονται τα παυσίπονα για τον πόνο για μικρό χρονικό διάστημα καθώς και η παγοθεραπεία. Δηλαδή, στο άτομο που νοσεί, ο γιατρός του συστήνει να κινεί ένα παγωμένο μπουκάλι κατά μήκος του πέλματος και να κάνει μαλάξεις σε αυτή την περιοχή.

Ακόμη, είναι δυνατόν να προταθούν μερικές απλές μα αποτελεσματικές ασκήσεις που μπορεί να της κάνει ο ασθενής προκειμένου να μειωθεί ο πόνος. Η κορτιζόνη, επίσης μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο αλλά απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ατροφήσει το λίπος του πέλματος.

Ο νυχτερινός νάρθηκας που φορούν κάποιοι ασθενείς με άκανθα πτέρνας κρατάει το πόδι σε ήπια έκταση κατά την διάρκεια της νύχτας προκειμένου να αποφευχθεί η βράχυνση της απονεύρωσης που προκαλεί τον πόνο τα πρωινά. Οι κρουστικοί υπέρηχοι είναι άλλη μια μη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η άκανθα στη πτέρνα ή πελματιαίααπονευρωσίτιδα είναι μία πάθηση των πελμάτων που ταλαιπωρεί συχνά τουςανθρώπους και τα αίτια για την εμφάνισή της είναι πολλά. Αντιμετωπίζεταιεπιτυχώς είτε με συντηρητικές μεθόδους είτε με χειρουργικές. Είναι σημαντικό,ωστόσο, να μη αγνοήσετε τον πόνο στα πόδια σας και να απευθυνθείτε άμεσα στονορθοπεδικό χειρουργό για να γίνει η διάγνωση της νόσου.