close-up-of-hands-of-masseur-doing-massage-of-fema

Μεταταρσαλγία: Όσα θέλετε να ξέρετε

«Μεταταρσαλγία» είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις «μετατάρσια» και «άλγος».Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να περιγραφεί ο πόνος στο πέλμα της πατούσας,

Αρκετά συχνά οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων παραπονιούνται πως πονούν στο πέλμα τους ή μιλούν διαρκώς για την ‘μεταταρσαλγία’ ένα όρο πολύ γνωστό για τους αθλητές.

Αν νιώθετε και εσείς ένα κάψιμο κοντά στο πέλμα και δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι αυτό, ίσως πρέπει να βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο και να διαβάσετε τις επόμενες γραμμές.

Μόλις φτάσετε στο τέλος του κειμένου θα γνωρίζετε τι είναι ακριβώς η μεταταρσαλγία, ποια είναι τα αίτια της και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Πρηνισμός Η Εμβιομηχανική – Μηχανική Των Ποδιών

Τι ακριβώς είναι η μεταταρσαλγία;

Λεπτή Γυναίκα συγκεντρωμένη στο πονεμένο πόδι της ap;o σύμπτωμα morton την ώρα που έκανε άσκηση. Τρέξιμο αθλητικό τραυματισμό.

«Μεταταρσαλγία» είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις «μετατάρσια» και «άλγος». Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να περιγραφεί ο πόνος στο πέλμα της πατούσας, σύμφωνα με τον ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Δημήτριο Δόβρη.

Τις περισσότερες φορές ο πόνος εμφανίζεται μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου μεταταρσίου.Τα μετατάρσια οστά συνδέουν τις φάλαγγες των δακτύλων του ποδιού με τα οστά του ταρσού και είναι πέντε στο σύνολο.

Τα μπροστινά τμήματα των μεταταρσίων λέγονται ‘κεφαλές’ και αυτά δέχονται το βάρος του σώματος όταν ο άνθρωπος στέκεται όρθιος ή όταν βαδίζει. Μπορούν να δεχτούν μέχρι και 100 τόνους συνολικού βάρους κατά την διάρκεια του τρεξίματος 1,5 χιλιομέτρου.

Ο πόνος των μετατάρσιων οστών περιγράφεται από τους ασθενείς ως «κάψιμο» και αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο σημείο του κάτω άκρου πατάει περισσότερο στο έδαφος. Η μετατασαλγία δεν θεωρείται ακριβώς νόσος αλλά σύμπτωμα και είναι πολύ συχνή στο γυναικείο πληθυσμό με την αναλογία ανδρών-γυναικών να είναι 2:8.

Απαλλαγείτε από τον πόνο με ορθωτικούς πάτους:απόλυτη ανακούφιση

Ο πόνος η κυριότερη ένδειξη της μεταταρσαλγίας

Ο πόνος της μεταταρσαλγίας με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χειροτερέψει αλλά και να επεκταθεί από τα μετατάρσια οστά έως τις άκρες των δακτύλων των κάτω άκρων.

Το άτομο με μεταταρσαλγία μπορεί να πονάει περισσότερο όταν στέκεται όρθιο ή περπατά ξυπόλητο σε σκληρή επιφάνεια ή κατά την διάρκεια του τρεξίματος.

 Η εμφάνιση του πόνου οφείλεται στην συμπίεση των μαλακών μορίων ανάμεσα στο υπόδημα ή στο έδαφος και την οστική επιφάνεια της κεφαλής του μεταταρσίου οστού.

Εξαιτίας αυτής της πίεσης κάτω από τα μετατάρσια εμφανίζονται συχνά δερματικά κερατώματα και σκληρύνσεις που είναι περισσότερο γνωστοί ως «κάλοι».

Ακόμη, άτομα με μεταταρσαλγία μπορεί να νιώθουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών ή έχουν την αίσθηση πως υπάρχει ένα εμπόδιο μέσα στο παπούτσι τους. Περπάτημα: φυσικός τρόπος να επιβραδύνετε τη γήρανση των κυττάρων

Ποιοι παράγοντες προκαλούν την μεταταρσαλγία;

relaxing-feet-massage

Η μεταταρσαλγία, μπορεί να προκληθεί, όπως αναφέρεται και στο i-physio, από έναν μόνο παράγοντα ορισμένες φορές. Όμως, τις περισσότερες φορές για την εμφάνιση της μεταταρσαλγίας εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες. 

Πιο συγκεκριμένα, οι δρομείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταταρσαλγία γιατί το μπροστινό μέρος του ποδιού κατά το τρέξιμο απορροφά σημαντική δύναμη.

Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, οι αθλητές είναι αναγκαίο να φορούν εξαιρετικής ποιότητας υποδήματα και φυσικά να μη είναι φθαρμένα.

Άτομα με πλατυποδία ή με κοιλοποδία ενδέχεται να εμφανίσουν ευκολότερα μεταταρσαλγία. Στην περίπτωση της πλατυποδίας, το πόδι είναι πιο πλατύ και αυξάνεται το βάρος όπου θα πρέπει να διαχειριστούν οι κεφαλές των μεταταρσίων.

Με παρόμοιο τρόπο αλλάζει η αρχιτεκτονική του ποδιού στην κοιλοποδία, επιβαρύνοντας τις κεφαλές.

Άλλη αιτία της μεταταρσαλγίας είναι η παχυσαρκία. Το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού βάρους του ατόμου μεταφέρεται στο μπροστινό μέρος του κάτω άκρου όταν αυτό κινείται. Έτσι, τα παραπανίσια κιλά θα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα μετατάρσια οστά.

Επίσης, υποδήματα που δεν εφαρμόζουν καλά στα πόδια είναι άλλος ένας παράγοντας εμφάνισης του προβλήματος. Για παράδειγμα, τα παπούτσια με πολύ ψηλό τακούνι δεν είναι ιδανικά για χρήση. Μικρού βαθμού κατάγματα στα μετατάρσια μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μεταταρσαλγίας;

Για να διαγνωστεί η μεταταρσαλγία, το άτομο θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ορθοπεδικό. Εκείνος θα τον εξετάσει και στην συνέχεια θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του.

Κάποιες φορές, ο ασθενής θα κληθεί να υποβληθεί σε μία σειρά απεικονιστικών εξετάσεων για να αποκλείσει ο γιατρός άλλες πιθανές ασθένειες των ποδιών.

Έτσι, θα χρειαστεί να κάνει μία ακτινογραφία για να αποκλειστεί η πιθανότητα της αρθρίτιδας. Έπειτα, είναι πιθανόν ο ειδικός να ζητήσει να πραγματοποιήσει ένα σπινθηρογράφημα των οστών ώστε να εντοπιστούν καλύτερα τα σημεία της φλεγμονής.

Το υπερηχογράφημα, ακόμη, μπορεί να εντοπίσει και διάφορες άλλες καταστάσεις όπως είναι το νεύρωμα του Morton και η θυλακίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αρκετά πιθανόν ο ορθοπαιδικός να ζητήσει να πραγματοποιηθεί μία μαγνητική τομογραφία.

Κραδασμοί του ποδιού σε σκληρό πάτωμα Τρομάζει τις άρθρωσεις

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η μεταταρσαλγία;

Η μεταταρσαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με την ξεκούραση του ποδιού.

Το άτομο που υποφέρει από μεταταρσαλγία θα πρέπει να αποφύγει το τρέξιμο ή άλλες δραστηριότητες που καταπονούν το πέλμα του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι, θα μειωθεί η φλεγμονή.

Young female orthopedist showing insoles in clinic

Ακόμη, θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν το άτομο τοποθετούσε παγοκύστες στην περιοχή των μεταταρσίων οστών προκειμένου να αισθανθεί ανακούφιση από την φλεγμονή και τον πόνο.

Αρκετοί ορθοπεδικοί συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Ανακούφιση με Ασκήσεις

Στην ανακούφιση από τον πόνο μπορούν να βοηθήσουν και οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας.

Αρκετοί άνθρωποι με μεταταρσαλγία χρησιμοποιούν ανατομικούς πάτους που βοηθούν θεαματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτό συμβαίνει γιατί στηρίζουν και κατανέμουν καλύτερα το βάρος στο πέλμα του ποδιού.

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, η μεταταρσαλγία είναι μία πολύ συχνή επίπονη ενόχληση στα μετατάρσια οστά των κάτω άκρων που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εάν συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό που θα εξετάσει την σοβαρότητα του προβλήματος και θα προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης.

Η Παλινδρόμηση Των Ορθωτικών Πάτων Ενισχύει Το Κυκλοφορικό

 

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.