Τύποι Πλατυποδίας Αυμπτώματα Αντιμετώπιση

Αν υποψιάζεστε πως έχετε πλατυποδία ή αν πιστεύετε πως το παιδί σας που είναι πάνω από τεσσάρων ετών δεν έχει φυσιολογική ποδική καμάρα, είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε έναν ορθοπαιδικό.

Ανδρικό δεξί πόδι με έντονα συμπτώματα παθήσεων των ποδιών.

Όλοι γεννιόμαστε με επίπεδα πέλματα και από την ηλικία των 4 χρόνων ξεκινά να δημιουργούνται τα φυσιολογικά καμπύλα τόξα των πελμάτων.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα τόξα είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό ή απουσιάζει εντελώς η ποδική καμάρα.

Αυτό το χαρακτηριστικό οδηγεί στην πλατυποδία του ατόμου: ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα παιδιών και ενηλίκων στην ανατομία των κάτω άκρων.

Συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου για να μάθετε περισσότερα για τις κατηγορίες της πάθησης, για το πώς μπορεί να διαγνωσθεί και να θεραπευτεί. Πως Να Προστατεύστε Τον Αστράγαλο Σας

Σε ποιες κατηγορίες ταξινομείται η πλατυποδία;

Η πλατυποδία  θεωρείται  ανατομική πάθηση των ποδιών και μπορεί να είναι εκ γενετής  ή να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της ανάπτυξης.

Αυτό γίνετε  εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως, διάφορες θλάσεις ή κακώσεις οστών, ασθένειες όπως  σακχαρώδης διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.

Ανάλογα με την συμπτωματολογία της, χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την χαλαρή ή εύκαμπτη πλατυποδία και την δύσκαμπτη.

Τι είναι η εύκαμπτη η χαλαρή πλατυποδία?

Στην εύκαμπτη ή χαλαρή πλατυποδία η καμάρα του ποδιού ενός ενήλικα επιπεδώνεται όταν στέκεται όρθιος, αλλά αυτή εμφανίζεται πάλι όταν λυγίζει το πόδι ή απλώνει τα δάχτυλα του ποδιού του. Αυτά αναφέρει και ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Αντώνιος Πέττας.

Δεν επιπεδώνεται, στην πραγματικότητα, η καμάρα του κάτω άκρου, αλλά φαίνεται έτσι εξαιτίας του υπερβολικού πρηνισμού του.

Κυρία καθισμένη στον καναπέ του σπιτιου πιάνει το ερεθισμένο της πόδι με μορφασμό πόνου

Εύκαμπτες είναι οι περισσότερες περιπτώσεις πλατυποδίας και σε αυτές δεν υπάρχουν συμπτώματα. Είναι πιο συχνές στα άτομα με κληρονομικότητα πλατυποδίας, στους υπέρβαρους και σε αυτούς που έχουν πιο χαλαρές αρθρώσεις.

Όσοι έχουν εύκαμπτη ή χαλαρή πλατυποδία δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την κίνησή τους, την βάδιση, την ισορροπία τους ή την ενασχόλησή τους με κάποιο σπορ.

Η δύσκαμπτη πλατυποδία

Η πιο σπάνια και σοβαρή πλατυποδία είναι η δύσκαμπτη. Αυτή η μορφή πλατυποδίας μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή καθώς απουσιάζει πλήρως η καμάρα του ενός ή και των δύο ποδιών, ακόμα και όταν ο ασθενής λυγίζει τα κάτω άκρα του.

Η δύσκαμπτη πλατυποδία είναι δυνατόν να οφείλεται στη συνένωση των οστών του κάτω άκρου αλλά και σε άλλες ανατομικές ή νευρολογικές καταστάσεις.

Μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από κατάγματα του αστραγάλου ή της φτέρνας ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιων φλεγμονών της άρθρωσης του αστραγάλου με την πτέρνα.

Επιπλέον, οι ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο πλατυποδίας παραπονιούνται για έντονο πόνο σε διάφορα σημεία των ποδιών, των γονάτων αλλά και της μέσης και νιώθουν κούραση. Πελματιαία Απονευρωσίτιδα Συμβουλές Για Γρήγορη Ανακούφιση

Πώς γίνεται η διάγνωση της πλατυποδίας;

foot-scaning

Αν υποψιάζεστε πως έχετε πλατυποδία ή αν πιστεύετε πως το παιδί σας που είναι πάνω από τεσσάρων ετών δεν έχει φυσιολογική ποδική καμάρα, είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε έναν ορθοπαιδικό.

Αυτός, ύστερα από μία σειρά εξετάσεων θα οδηγηθεί στη διάγνωση αυτής της πάθησης. Στην αρχή, ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει εξονυχιστικά τα κάτω άκρα του ασθενή καθώς εκείνος στέκεται και κινείται.

Έτσι, θα παρατηρήσει πώς δομούνται τα τόξα του πέλματος αλλά και την δομή ολόκληρου του ποδιού.Επίσης, ο ειδικός θα λάβει και το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς προκειμένου να μάθει αν υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας με πλατυποδία. Ορθοστασία: Έξυπνες τεχνικές προστασίας των ποδιών μας

Έπειτα, είναι πιθανόν ο ασθενής να κάνει ένα πελματογράφημα, δηλαδή μία διαδικασία όπου αποτυπώνεται το πέλμα του κάτω άκρου.

Με το πελματογράφημα, καταγράφεται το πώς κατανέμεται το βάρος και ποιες περιοχές πιέζονται στο πέλμα κατά την κίνηση και την στάση του ασθενούς. Για να συμβεί αυτό, ο ασθενής περπατάει πάνω σε μία ειδική πλατφόρμα που έχει αισθητήρες πίεσης.

Ακόμη, για την διάγνωση της πλατυποδίας πραγματοποιείται μια σειρά από ακτινογραφίες για να προσφέρουν στον ειδικό περισσότερες πληροφορίες για την δομή τω οστών.

Αυτές θα αποκαλύψουν πιθανές παραμορφώσεις που σχετίζονται με την πλατυποδία. Με τις ακτινογραφίες γίνεται και μέτρηση της γωνίας των πελματιαίων τόξων προκειμένου ο ορθοπαιδικός να καταλάβει αν αυτά είναι επίπεδα ή όχι.

Αντιμετώπιση λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων

Μετά την διάγνωση της πλατυποδίας, η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι ασθενείς είναι το πώς θα θεραπευτούν από την συγκεκριμένη πάθηση.

Η θεραπεία συστήνεται όταν προκαλείται έντονος πόνος στα κάτω άκρα ή αν πλατυποδία επηρεάζει την οσφυϊκή χώρα ή τα γόνατα.

Υπάρχουν συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης της πλατυποδίας καθώς και επεμβατικοί.Πιο συγκεκριμένα, οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις πλατυποδίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με την βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή.

Οι φυσικοθεραπείες είναι χρήσιμες για να ενδυναμωθούν οι μυς γύρω από το πόδι και τον αστράγαλο του ασθενή προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα κάτω άκρα και να υποστηριχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα τόξα του πέλματος.

Επιπλέον, βελτιώνεται σημαντικά η κινητικότητα και η σταθερότητα του ατόμου που έχει πλατυποδία. Πέλματα Κομμένα Και Ραμμένα Στα Μέτρα Σας

Πώς θεραπεύεται η πλατυποδία;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της πλατυποδίας είναι η χρήση ειδικών ανατομικών πάτων.

Οι ειδικοί ανατομικοί πάτοι είναι ιδιαίτερα βοηθητική στο συγκεκριμένο ανατομικό πρόβλημα των κάτω άκρων για πολλούς λόγους. Ανατομικοί Πάτοι Για Αθλητές

Σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο για να υποστηρίζουν περισσότερο τα τρία τόξα του πέλματος και να προσφέρουν μεγαλύτερη σταθεροποίηση των άκρων.

Έτσι, μειώνεται και η πίεση που δέχεται το πέλμα του ασθενούς.

ο Ρόλος των Ανατομικών Πάτων

Επιπλέον, με την χρήση αυτών των πάτων, ευθυγραμμίζεται το σώμα και μηδενίζεται ο πόνος του ατόμου που μπορεί να προκληθεί από την πλατυποδία.

Είναι σημαντικό, επίσης, πως οι πάτοι που χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς απορροφούν τους κραδασμούς κατά την βάδιση, ελαχιστοποιώντας τους τραυματισμούς των ποδιών.

Η χειρουργική επέμβαση, ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις που δεν λειτούργησαν οι συντηρητικές θεραπευτικές μέθοδοι.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η πλατυποδία ανάλογα με τα συμπτώματα που προκαλεί διαχωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την εύκαμπτη και την δύσκαμπτη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς συντηρητικά και χειρουργικά. Ο ορθοπαιδικός είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια θεραπευτική μέθοδο θα ακολουθήσει το άτομο που έχει πλατυποδία. Ορθωτικά πέλματα και Αποχαιρέτα την Κόπωση

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.

Δείτε Επίσης: