Η εξέλιξη του ποδιού από κύτταρα σε όργανα: Μια ταξιδιάρα ιστορία

Το ανθρώπινο πόδι είναι ένα φαινόμενο βιολογικής εξέλιξης που έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση και την πρόοδο των ανθρώπων.

Από τις απλές κυτταρικές μορφές της αρχαιότητας, το πόδι έχει αναπτυχθεί σε ένα πολύπλοκο όργανο που επιτρέπει την κινητικότητα, την ισορροπία και την υποστήριξη του σώματος.

Η εξέλιξη του ποδού είναι ένας πολύπλοκος και συναρπαστικός μηχανισμός. Μεγάλο μέρος αυτής της εξέλιξης συνδέεται με την προσαρμογή σε διάφορες περιβαλλοντογικές προκλήσεις.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι ανθρώπινοι πόδες έχουν εξελιχθεί για να ανταποκρίνονοται στις συνθήκες της εξέλιξης.

muscles-of-the-posterior-leg-soleus-and-gastrocne

πόδι ως όργανο, δομή ποδιού, λειτουργία ποδιού, προσαρμογές του ποδιού

Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να επιβαρύνουν τα πόδια μας και τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέξουμε παπούτσια τα οποία διαθέτουν κάποια αντικραδασμική τεχνολογία.

Τα πόδια δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ανάλογα με το γενικότερο σχήμα του ποδιού αλλά κυρίως με το μέγεθος της καμάρας του πέλματός μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες.

Επειδή όταν ψωνίζουμε αθλητικά παπούτσια  δεν έχουμε κάποιο ειδικό  ο οποίος θα μας συμβουλέψει σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκουν τα πόδια μας, καλό είναι να μάθουμε μόνοι μας αυτή την πληροφορία. Πως; Με ένα απλό τρόπο …. κλείστε ραντεβού  για πελματογράφημα.

muscles-of-the-posterior-leg-soleus-and-gastrocne

Εκτίμηση της πολυπλοκότητας και της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου ποδιού

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν παίρνουν στα σοβαρά την καταλληλότητα του παπουτσιού τους. Ανάλογα με το άθλημα το οποίο κάνετε θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο παπούτσι  έχοντας στα χέρια το αποτέλεσμα του πελματογραφήματος. 

Για παράδειγμα, το πελματογράφημα  παίζει σημαντικό ρόλο για να αποφύγει ο δρομέας πιθανά προβλήματα τραυματισμού ή ενόχλησης στα πόδια , αλλά και για να κάνει το τρέξιμο του πιο ευχάριστο.

Είτε ξεκινάς τρέξιμο στο διάδρομο του γυμναστηρίου, είτε προπονείσαι για τον πρώτο σου αγώνα 5Κ, είτε τρέφεις φιλοδοξίες για έναν μαραθώνιο χρειάζεσαι οπωσδήποτε το κατάλληλο ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος.

Είναι το πιο σημαντικό είδος γιατί το παπούτσι είναι αυτό έρχεται σε επαφή με το έδαφος, μετατρέπει την προσπάθεια σου σε κίνηση και προστατεύει τα πόδια από τραυματισμούς

Με το πόδι έξω από το σεντόνι

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή την αϋπνία και την δυσκολία για να μας πάρει ο ύπνος – και παραδόξως – το να κρατάμε το πόδι μας έξω από το σεντόνι ή το πάπλωμα είναι συχνά αυτό που βοηθάει να αποκοιμηθούμε.

Το μυστήριο που ωθεί σε αυτή την κίνηση, έγκειται στο γεγονός ότι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό ύπνο είναι οι 20C – και τα πόδια μας είναι μια πύλη προς αυτό το τέλειο περιβάλλον.Tα πόδια δεν έχουν έντονη τριχοφυΐα (το πέλμα δεν έχει σχεδόν καθόλου!) κι έτσι γίνεται το τέλειο “ανεμιστηράκι” για τον επεξεργαστή του σώματός σου.Πλατυποδία Παιδιών έγκαιρη Αντιμετώπιση

Όσο λοιπόν το σώμα σου ζεσταίνεται κάτω από κουβέρτες, παπλώματα (το χειμώνα) ή σεντονάκι το καλοκαίρι, το πόδι που μένει απ’ έξω ρυθμίζει τη θερμοκρασία κάνοντας το θερμοστάτη σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όσο γρηγορότερα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματός μας, τόσο πιο γρήγορα κοιμόμαστε.

Μπορεί να φαίνεται αστεία συνηθεία, το να κοιμάται κανείς με το πόδι έξω από το σεντόνι, για εκείνους όμως που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, μπορεί να αποτελεί την τέλεια  και την σωτήρια λύση. 

Η ενδυνάμωση Ποδιών Αναγκαία Υπόθεση

Ανεξάρτητα από το αν περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι ή όρθιοι, τα πόδια σας κουράζονται, αποδυναμώνονται, χάνουν τη μυϊκή τους τόνωση και προκαλούν πόνο που μπορεί να γίνει αρκετά έντονος.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε όλα αυτά τα προβλήματα είναι να θυμάστε ότι πρέπει να γυμνάζεστε για να ενδυναμώσετε τα πόδια σας, βελτιώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος και τη λεμφική κυκλοφορία, αποβάλλοντας τοξίνες και περιττά υγρά. 

Για να τα πετύχετε όλα αυτά, υπάρχουν πολύ ειδικές ασκήσεις που επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση των ποδιών και είναι πολύ αποτελεσματικές

Η ενδυνάμωση των ποδιών πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας εκγύμνασης . 

Ωστόσο, παρατηρείται συχνά ότι οι περισσότεροι ασκούμενοι αμελούν τις ασκήσεις ενδυνάμωσης ποδιών και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον άνω κορμό.

Αυτό αποτελεί κοινό λάθος το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς στα πόδια στηρίζεται όλο μας το σώμα και είναι ένα από τα σημεία του σώματος που συνήθως κουράζονται περισσότερο.

Η ενδυνάμωση των ποδιών είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία. Η μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να γίνει  με κατάλληλα πέλματα μετά τα αποτελέσματα  της ειδικής εξέτασης – πελματογραφήματος

Συμπέρασμα

Λόγω του τρόπου με τον οποίο τα πόδια μας τοποθετούνται στο πάτωμα, είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια για τη δραστηριότητά σας. Αν είστε αρχάριος, τα πρώτα σας παπούτσια πρέπει να είναι επίπεδα. Καθώς προχωράτε, μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να προσθέτετε περισσότερα χαρακτηριστικά στο παπούτσι σας. Για παράδειγμα: μπορείτε να αρχίσετε να φοράτε ορθοτικά, να αποκτήσετε ένα παπούτσι τρεξίματος που είναι σχεδιασμένο για πιο αθλητικές δραστηριότητες, να λυγίζετε τα δάχτυλα των ποδιών σας κατά το τρέξιμο κ.λπ. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο παπουτσιού άσκησης που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας και να αυξήσετε την κινητικότητα.Πελματογράφημα Η Επανάσταση Της Απεικόνισης Του Ποδιού

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω

Δωρεάν Πελματογράφημα

Βρισκόμαστε Θεσσαλονίκης 2 στο Μοσχάτο. Η υπηρεσία στο κέντρο μας παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ

Πελματογράφημα κατ'οίκον

Εξυπηρετούμε κατ' οίκον, περιοχές της Αττικής, έως ~20χλμ. περιμετρικά του Μοσχάτου
Verified by MonsterInsights