full-length-of-young-fitness-man-stretching-his-le

Οι τύποι της ανισοσκελίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανατομικής ανισοσκελίας το αριστερό πόδι είναι μακρύτερο από το δεξιό. Όταν η διαφορά μήκους μεταξύ των δύο ποδιών δεν ξεπερνά τα δύο εκατοστά  τότε δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η ανατομική ανισοσκελία του ατόμου.

συμμετάσχετε στην επιτυχία

Οι τύποι της ανισοσκελίας

Με τον όρο ‘ανισοσκελία’ ή ‘limb length discrepancy’ (LLD) όπως είναι περισσότερο γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία, περιγράφεται η κατάσταση στην οποία ένα άτομο εμφανίζει άνισο μήκος μεταξύ των κάτω άκρων του.

Αυτή η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί στην κνήμη, στο μηριαίο οστό ή ακόμη και στα δύο οστά και σύμφωνα με τους παιδίατρους μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και στο 90% του πληθυσμού.

Μεταταρσαλγία: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε 

Αν εσείς ή κάποιος φίλος/συγγενής νοσεί από αυτή την πάθηση, το κείμενο που ακολουθεί θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Σε αυτό, θα αναλυθούν εκτενέστερα οι τύποι της ανισοσκελίας, τα συμπτώματα της καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισή της.

Ανατομική ανισοσκελία: Τι γνωρίζετε για το πρώτο βασικό τύπο

physiotherapist-giving-calf-therapy-to-a-woman

Η ανισοσκελία χωρίζεται σε δύο βασικούς τύπους: την ανατομική και την λειτουργική. Στην ανατομική ανισοσκελία διαφέρουν πραγματικά στο μήκος τα οστά των ποδιών του ασθενή.

Το διαφορετικό μήκος στη ανατομική ανισοσκελία, είναι δυνατόν να εντοπιστεί είτε στους μηρούς, είτε στις περόνες, είτε στις κνήμες.

Αυτός ο τύπος ανισοσκελίας μπορεί να προκληθεί ύστερα από ένα κάταγμα των κάτω άκρων ή από μία χειρουργική επέμβαση ή από μία χειρουργική επέμβαση. Μπορεί, επίσης, να δημιουργηθεί από λοίμωξη των οστών ή από κάποια σημαντική βλάβη κατά την ανάπτυξη των οστών.

Πριν μερικά χρόνια η ανατομική ανισοσκελία ήταν πολύ σπάνια. Όμως, σήμερα, ύστερα από ανασκοπήσεις των σωματομετρικών μετρήσεων ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, έχει αποδειχθεί πως η ανατομική ανισοσκελία μικρού βαθμού είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανατομικής ανισοσκελίας το αριστερό πόδι είναι μακρύτερο από το δεξιό. Όταν η διαφορά μήκους μεταξύ των δύο ποδιών δεν ξεπερνά τα δύο εκατοστά  τότε δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η ανατομική ανισοσκελία του ατόμου

Λειτουργική ανισοσκελία: Ο δεύτερος βασικός τύπος

Στην λειτουργική ανισοσκελία δεν διαφοροποιείται, στη πραγματικότητα, το μήκος των οστών των ποδιών. Ο συγκεκριμένος τύπος της ανισοσκελίας δημιουργείται ύστερα από διάφορες παθήσεις των νεύρων και των μυών στους μηρούς ή στην λεκάνη.

Πιο συγκεκριμένα, οι νευρομυϊκές βλάβες αυξάνουν την σύσπαση των μυών του μηρού και της λεκάνης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα πόδι να κρατιέται σε ψηλότερη θέση από το άλλο και να φαίνεται πιο κοντό παρόλο που δεν έχει διαφορετικό μήκος.

Η ανισοσκελία, εκτός από ανατομική και λειτουργική, διακρίνεται και με βάση την περίοδο όπου γίνεται ορατή στον άνθρωπο. Έτσι, υπάρχει η ανισοσκελία όπου εμφανίζεται στην παιδική ηλικία του ατόμου και η ανισοσκελία όπου γίνεται αντιληπτή μετά το τέλος της παιδικής ηλικίας, στην ενηλικίωση. 

Πλατυποδία Συμπτώματα, Αντιμετωπίστε Την Ποδική Καμάρα

Ανισοσκελία: Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης

Χέρια θεραπευτή κρατούν ορθοπεδικό πέλμα που το πλησιάζουν στο πόδι ασθενή προσπαθώντας να ελεγξει την προσαρμογή του.

Η ανισοσκελία μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα στα άτομα που νοσούν. Ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό της ανισοσκελίας και των αναγκών που έχουν οι πάσχοντες.

Στα άτομα που αθλούνται τα συμπτώματα της ανισοσκελίας είναι πιο έντονα και εμφανίζονται πιο νωρίς.Το πιο συχνό σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης είναι ο πόνος στην μέση και μπορεί να εμφανιστεί και στη ανισοσκελία μικρού βαθμού.

Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στην λαγόνιο χώρο, ο πόνος στο γόνατο εξαιτίας της αρθρίτιδας, ο πόνος στο ισχίο, στην κνήμη, στον μηρό και στην επιγονατίδα.

Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί τενοντίτιδα στον τένοντα της επιγονατίδας αλλά και μεταταρσαλγία. Όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται στο μακρύτερο πόδι στην ανατομική ανισοσκελία. Ανατομικοί Πάτοι Για Αθλητές

Άλλα Συμπτώματα

Αντίθετα, στο βραχύτερο κάτω άκρο εκδηλώνονται συμπτώματα όπως πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος, τενοντοπάθεια του αχίλλειου τένοντα, φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου των τροχαντήρων κλπ. Επιπλέον, στον τύπο της λειτουργικής ανισοσκελίας τα συμπτώματα υπάρχουν πιο συχνά στην περιοχή του κοντύτερου κάτω άκρου και είναι πόνος στο μηριαίο οστό και την επιγονατίδα, πελματιαία απονευρωσίτιδα, πόνο στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης και στην λαγόνια χώρα.

Άλλες ενδείξεις για την ύπαρξη ανισοσκελίας στους ανθρώπους είναι:

  • Οι αλλαγές στη βάδιση του ασθενή ή στη στάση καθώς είναι πιθανόν να περπατά με ασύμμετρη ελαφρώς στάση.
  • Οι διάφορες δυσκολίες να διατηρηθεί η ισορροπία του ασθενή όταν αυτός στέκεται ή κινείται.
  • Δυσκολίες κατά το περπάτημα, το τρέξιμο ή την ανύψωση διάφορων αντικειμένων.
  • Μερικές φορές εξαιτίας της ανισοσκελίας τα υποδήματα του ασθενή δεν φθείρονται ομοιόμορφα, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη φθορά σε συγκεκριμένα σημεία της σόλας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανισοσκελίας;

Η ανισοσκελία μπορεί να διαγνωσθεί ύστερα από τη επίσκεψη σε έναν ορθοπαιδικό. Ο γιατρός θα εξετάσει αρχικά τον ασθενή όπου θα αξιολογήσει την στάση, την κίνηση και τους μυς για να βρει πιθανά σημεία ανισοσκελίας.

Επίσης, θα μετρήσει το μήκος των κάτω άκρων.Στην συνέχεια θα παραπέμψει το άτομο να πραγματοποιήσει μία μαγνητική ή μία αξονική τομογραφία. Με την τομογραφία ο ειδικός θα δει λεπτομερώς την δομή του σώματος, των αρθρώσεων και των οστών ώστε να εντοπίσει ανισομορφίες που σχετίζονται με την πάθηση. Πέλματα Για Ανακούφιση, Από Τον Πόνο Στην Ευδαιμονία

Η αντιμετώπιση της ανισοσκελίας

Η αντιμετώπιση της πάθησης, όπως αναφέρετε εξαρτάται από την αιτία, την ηλικία του ασθενή καθώς και από τον βαθμό της ανισοσκελίας.

Η φυσικοθεραπεία είναι μία πολύ καλή λύση για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη πάθηση.

Ανακούφιση με Ασκήσεις

Με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας βελτιώνεται η στήριξη και η κίνηση του σώματος και ο ασθενής ανακουφίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον πόνο και την φλεγμονή.

Τροπος ζωής

Ορισμένες φορές η αλλαγή στον τρόπο ζωής του ασθενή τον βοηθά να διατηρηθεί η υγεία των μυών και των αρθρώσεων του.

Έτσι, καλό είναι αυτός να ασκείται συστηματικά, να αποφεύγεται η υπερβολική καταπόνηση των μυών και να διατηρείτε υγιές σωματικό βάρος.

Young female orthopedist showing insoles in clinic
Συμπέρασμα

Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις ανισοσκελίας μικρού βαθμού ο ορθοπαιδικός συστήνει στους ασθενείς την χρήση ειδικών πάτων.

Οι ειδικοί, αυτοί, πάτοι βοηθούν στη διόρθωση της ανισοσκελίας και την ευθυγράμμιση του σώματος ώστε ο ασθενής να κινείται πιο ισορροπημένα.

Επίσης, απορροφούν τους κραδασμούς και ανακουφίζουν από τον πόνο στους αστραγάλους και την γάμπα. Προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη και προστασία στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα.

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.