Άνετα πόδια - Ειδικά Πέλματα

Πλατυποδία Συμπτώματα, Αντιμετωπίστε Την Ποδική Καμάρα

Όταν αυτά εμφανιστούν, τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς συντηρητικά με την χρήση ορθωτικών πελμάτων ή με την φυσικοθεραπεία. Τα ορθωτικά πέλματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στήριξη στην καμάρα του ποδιού,

flat-feet-detail

Τι είναι η «Πλατυποδία»;

Η πλατυποδία, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από το όνομά της είναι μία κατάσταση κατά την οποία το πέλμα ενός ανθρώπου είναι πιο πλατύ από το φυσιολογικό.

Με πιο απλά λόγια, η πλατυποδία εμφανίζεται όταν απουσιάζει η κάμαρα του ποδιού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, κατά την ορθοστασία.

Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να υπάρχει μόνο στο ένα πόδι ή και στα δύο. Αν υποψιάζεστε πως έχετε εσείς ή και το παιδί σας πλατυποδία, μη σταματάτε την ανάγνωση αυτού του κειμένου.

Στις επόμενες γραμμές του, θα αναλυθούν εκτενέστερα τα συμπτώματα αυτής της πάθησης των κάτω άκρων αλλά και οι μέθοδοι για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Ορθοστασία: Έξυπνες τεχνικές προστασίας των ποδιών μας

Αρχικά, κατά την γέννηση τους οι άνθρωποι δεν έχουν καμάρα στα κάτω άκρα τους. Δηλαδή, δεν έχουν αυτή την φυσιολογική ανατομική καμπύλη που δημιουργείται από το κυρτωτικό τόξο του πέλματος,αν κάποιος παρατηρήσει ένα βρέφος, θα δει πως τα πόδια του είναι επίπεδα.

Η καμάρα των κάτω άκρων ξεκινά να αναπτύ τσσεται στην παιδική ηλικία των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα μετά την ηλικία των 3-5 χρόνων.

Η ανάπτυξη της ποδικής καμάρας συνεχίζεται και τις περισσότερες φορές ολοκληρώνεται στην εφηβεία. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί να συνεχιστεί η ανάπτυξη της και μετά την εφηβεία. Κάλοι:Πως Να Απαλλαγείτε Για Λεία, Απαλά Πόδια Με Αψογο Δέρμα

Ο ρυθμός της ανάπτυξης της είναι δυνατόν να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποδική καμάρα: γιατί δημιουργεί πρόβλημα η απουσία της;

asian-male-soles-and-barefoot-on-white-background

Χρησιμότητα της Καμάρας

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ποδική καμάρα για τους ανθρώπους καθώς επηρεάζει την λειτουργεία και την δομή του ποδιού.

Χάρη στις καμάρες των κάτω άκρων, αποφεύγονται οι κραδασμοί κατά την βάδιση, ενώ μειώνεται και η πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις και στους μυς.

Επιπλέον, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της ισορροπίας σώματος. Πάτους Πλατυποδίας Ανακουφίζουν – Διορθώνουν

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλατυποδίας;

«Πώς θα καταλάβω αν έχω πλατυποδία;» Είναι από τις πιο συχνές απορίες που εκφράζουν οι ενήλικες που δεν είναι βέβαιοι αν αντιμετωπίζουν ή όχι το πρόβλημα της πλατυποδίας.

Η ένταση των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης είναι δυνατόν να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Πολλοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την πάθηση τους καθώς δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα.

Έτσι, η πλατυποδία μπορεί να ανακαλυφθεί ύστερα από μία τυχαία εξέταση σε έναν ορθοπαιδικό, όπως αναφέρει και το Orthopedic Surgery Center.

Όταν η πλατυποδία γίνει συμπτωματική, τότε οι ασθενείς παραπονιούνται για έναν ενοχλητικό πόνο που εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του ποδιού και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα.

Και Αλλες ενδείξεις

Ακόμη, ο πόνος των ασθενών μπορεί να επεκταθεί στην πτέρνα, στον αστράγαλο και ειδικότερα κατά την διάρκεια του περπατήματος αλλά και στον γόνατο. Πλατυποδία Παιδιών έγκαιρη Αντιμετώπιση

Αρκετές φορές ο πόνος λόγω της πλατυποδίας μπορεί να επεκταθεί και στην περιοχή της μέσης των ασθενών. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται και με οίδημα ή με φουσκωμένα πόδια.

Και αυτό συμβαίνει γιατί οι μυς και οι αρθρώσεις του ανθρώπινου σκελετού προσπαθούν να εξισορροπήσουν την απουσία της υποστήριξης.

Άλλα συχνά συμπτώματα της πλατυποδίας είναι η έντονη κούραση των ποδιών που βιώνουν οι ασθενείς.

Με την έλλειψη της ποδικής καμάρας δεν υπάρχει επαρκής στήριξη, πιέζονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι αρθρώσεις και οι μυς, οδηγώντας σε κούραση.

Αυτή η ανεπαρκής στήριξη, επηρεάζει σημαντικά και την ισορροπία των ασθενών, φανερώνοντας ευκολότερα το πρόβλημα της πλατυποδίας.

Προληπτικά Μέτρα

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πλατυποδία που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Στεγνά Πόδια/πρόληψη κατά των λοιμώξεων

Οι μέθοδοι θεραπείας εξαρτώνται από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά και με το πώς επηρεάζει και σε ποιο βαθμό την καθημερινότητα ενός ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, αν το άτομο με πλατυποδία δεν ενοχλείται από κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας, δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κάποια θεραπευτική μέθοδο.

Ένα προληπτικό μέτρο για να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα είναι να αποφεύγεται η συχνή και πολύωρη βάδιση ή στάση με παπούτσια που δεν διαθέτουν καθόλου τακούνι ή έχουν πολύ χαμηλό.

Τα υποδήματα δίχως τακούνια, τις περισσότερες φορές επιδεινώνουν την πλατυποδία καθώς δεν προσφέρουν την απαραίτητη στήριξη των κάτω άκρων.

Πώς αντιμετωπίζεται η Πλατυποδία

Όταν ο πόνος είναι πολύ έντονος, αρκετοί ασθενείς ανακουφίζονται με την λήψη αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων φαρμάκων. Ωστόσο, η λήψη των φαρμάκων θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και πάντα ύστερα από την επίσκεψη στον ορθοπαιδικό. Επιπρόσθετα, η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην θεραπεία αυτής της πάθησης.

Ο φυσικοθεραπευτής δείχνει στον ασθενή διάφορες ασκήσεις που αν τις εκτελεί τακτικά θα ενδυναμώσουν με την πάροδο του χρόνου τους μυς των ποδιών και θα ενισχυθεί σημαντικά η στήριξη των πελμάτων.

Επιπλέον, με ασκήσεις που εστιάζουν στην καλυτέρευση της κινητικότητας και της ευελιξίας των κάτω άκρων θα μειωθεί η πίεση που ασκείται σε αυτά.

Για την μείωση αυτής της πίεσης, ο φυσικοθεραπευτής είναι δυνατόν να συμβουλέψει τον ασθενή σχετικά με το πώς θα περπατά και θα στέκεται.

Ο Ρόλος των ανατομικών πάτων

Άλλος τρόπος για την θεραπεία της πλατυποδίας είναι η χρήση ειδικών ανατομικών πάτων.

Αυτοί οι πάτοι είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να προσφέρουν μία επιπλέον υποστήριξη στο τόξο του πέλματος που πιθανότατα είναι ελάχιστο εξαιτίας της πλατυποδίας.

Επίσης, με την χρήση τους οι ασθενείς με πλατυποδία έχουν βελτιωμένη σταθερότητα και στήριξη στα πόδια τους.

Οι πάτοι, μπορούν ακόμη, να ανακουφίσουν τους ασθενείς από το πιο συχνό σύμπτωμα της πάθησης, το πόνο.

Συμπέρασμα

Συνεπώς, η πλατυποδία είναι μία πάθηση αρκετά συχνή και χρόνια που πλήττει τα πόδια των ατόμων τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη τους ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανιστούν, τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς συντηρητικά με την χρήση ορθωτικών πελμάτων ή με την φυσικοθεραπεία. Τα ορθωτικά πέλματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στήριξη στην καμάρα του ποδιού, βοηθώντας στηναποκατάσταση του φυσικού σχήματος και της λειτουργίας του.  Πολύ σπάνια, αν αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, η πλατυποδία μπορεί να θεραπευτεί μεχειρουργική επέμβαση. Άκανθα Πτέρνας: Παράγοντες Που Προδιαθέτουν Στην Εμφάνιση Της Πάθησης

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.

Δείτε Επίσης:

Verified by MonsterInsights