Μεταταρσαλγία: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Λαμβάνοντας υπόψιν τις αιτίες που προκαλούν μεταταρσαλγία, προτείνεται φυσικά η αποφυγή τους, όσο αυτό είναι εφικτό.

Η χρήση κατάλληλων παπουτσιών και η αποφυγή τακουνιών, η προτίμηση σε ορθοπεδικά παπούτσια και πάτους σιλικόνης, η απώλεια βάρους και η προθέρμανση πριν την γυμναστική, είναι μερικά χρήσιμα μέτρα πρόληψης.

relaxing-feet-massage

Η μεταταρσαλγία ή αλλιώς πτώση μεταταρσίων, είναι μία πάθηση των κάτω άκρων και πιο συγκεκριμένα των πελμάτων και κυρίως του μπροστινού μέρους του ποδιού, κοντά στη βάση των δακτύλων.

Πρόκειται για μία φλεγμονή της περιοχής των κεφαλών των μεταταρσίων και των μεταταρσοφαλαγγικών αρθρώσεων, προκαλώντας μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων για τον πάσχοντα.

Συνήθως εκδηλώνεται μετά την εφηβεία και κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στις γυναίκες.

Τα αίτια της μεταταρσαλγίας είναι πολλά, αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης και πρόληψης, για να αποτραπεί αυτή η δυσάρεστη συνθήκη, ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι απλές και ανώδυνες. Ορθοστασία Πόνος Στα Πόδια Αντιμετώπιση

Αίτια Μεταταρσαλγίας

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που προκαλούν το νεύρωμα Morton είναι τα ψηλά και σφικτά τακούνια, για αυτό και εντοπίζεται συχνά στις γυναίκες.

Ακόμα, οι αθλητικές δραστηριότητες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα μετατάρσια, αυξάνοντας την πίεση, όπως είναι το τρέξιμο, αλλά και το σκι ή το μπαλέτο, που απαιτούν τη χρήση σφικτών παπουτσιών.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα νεύρα πιέζονται και ερεθίζονται, προκαλώντας πόνο, ο οποίος κλιμακώνεται, όσο τα τραυματισμένα νεύρα πυκνώνονται.

Άλλα αίτια που προκαλούν το νεύρωμα Morton, είναι οι διάφοροι τραυματισμοί, η πλατυποδία, η υψηλή καμάρα ποδιού και η πάχυνση εγκάρσιου μεταταρσίου συνδέσμου.

Πέρα από τις ανωμαλίες στην ανατομία του ποδιού, το νεύρωμα Morton ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα προβληματικής βάδισης.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως αυτό προκαλεί αστάθεια, η οποία με την σειρά της ασκεί περισσότερο βάρος στα μετατάρσια, για αυτό και η εκδήλωση πόνου.

Ομάδες Κινδύνου

Δεν θα εκδηλώσουν όλοι οι άνθρωποι πρόβλημα στα μετατάρσια, παρά μόνο όσοι καταπονούν ιδιαίτερα με τις καθημερινές συνήθειές τους την περιοχή αυτή.

Έτσι, οι αθλητές και ειδικότερα οι δρομείς και οι άλτες, βρίσκονται στην ομάδα κινδύνου και μάλιστα πιο ευάλωτοι είναι όσοι φορούν παπούτσια με καρφιά ή παπούτσια δίχως καλή στήριξη.

Τα παπούτσια είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει την καλή υγεία του πέλματος. Ως εκ τούτου, τα ψηλά τακούνια καλό είναι να αποφεύγονται, διότι όλο το σωματικό βάρος μεταφέρεται στο εν λόγω σημείο. Με την ίδια λογική καλό είναι να αποφεύγονται και τα στενά παπούτσια, καθώς αυξάνεται η πίεση στο μεσόστεο διάστημα των μεταταρσίων.

Η πίεση στην περιοχή των μεταταρσίων αυξάνεται και από το υψηλό σωματικό βάρος, για αυτό συχνά παρατηρείται στα παχύσαρκα άτομα.

Οι ηλικιωμένοι εντάσσονται επίσης στις ομάδες κινδύνου, το ίδιο και όσοι δεν φροντίζουν την περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται περίσσια ιστού.  Δώσε Υγεία Στα Πόδια Σου Με Εξαιρετικά Πέλματα

Άλλοι Παράγοντες Μεταταρσαλγίας

Χέρια θεραπευτή κρατούν ορθοπεδικό πέλμα που το πλησιάζουν στο πόδι ασθενή προσπαθώντας να ελεγξει την προσαρμογή του.

Ο γενετικός παράγοντας επίσης αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης, κυρίως στα άτομα που έχουν υψηλή ποδική καμάρα και περιορισμένη ευλυγισία των δακτύλων του ποδιού.

Ακόμη, άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως είναι η θυλακίτιδα, η αρθρίτιδα και το νευρώμα Morton , είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μεταταρσαλγία, συγκριτικά με άτομα που δεν πάσχουν από τις ασθένειες αυτές.

Επίσης, τα άτομα που είχαν στο παρελθόν μικρά κατάγματα στις αρθρώσεις των κάτω δακτύλων και των μεταταρσίων, έχουν και αυτά αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μεταταρσαλγία.

Άλλοι λιγότερο συχνοί παράγοντες μεταταρσαλγίας περιλαμβάνουν ανατομικά ζητήματα, όπως είναι η βράχυνση του πρώτου μετατάρσιου και το αυξημένο μάκρος του δεύτερου.

Ακόμα, ο σφικτός Αχίλλεειος τένοντας, αλλά και οι σφικτοί εκτείνοντες των δακτύλων, επίσης ευνοούν την εκδήλωση μεταταρσαλγίας.

Παράλληλα, η σφυροδακτυλία, η προπέτεια των κεφαλών των μεταταρσίων και η αδυναμία των καμπτήρων των δακτύλων αποτελούν επίσης αιτίες μεταταρσαλγίας.

Συμπτώματα Μεταταρσαλγίας

Τα πιο συχνά συμπτώματα μεταταρσαλγίας είναι τα ακόλουθα:

Έντονος πόνος στις μετατάρσιες κεφαλές και στο πέλμα των ποδιών.
## Αύξηση του πόνου κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων, όπως είναι το τρέξιμο.
##Αίσθημα καύσου στην ευρύτερη περιοχή, λόγω ισχαιμίας.
##Μούδιασμα ή και μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα των ποδιών.
## Αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο εμπόδιο μέσα στο παπούτσι.

Πρόληψη Τραυματισμών Στα Πόδια: Συμβουλές Από Επαγγελματίες

 

Διάγνωση Μεταταρσαλγίας

Η διάγνωση της μεταταρσαλγίας είναι απλή και αρχικά απαιτεί επίσκεψη σε ορθοπεδικό, εξειδικευμένο ιδανικά στις παθήσεις των κάτω άκρων.

Ο ιατρός θα εξετάσει την κατάσταση του ποδιού και θα προτείνει μία σειρά ειδικών εξετάσεων κατά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες, που θα επιτρέψουν τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Ακόμα, πιθανόν να ζητηθεί σπινθιρογράφημα οστών, το οποίο θα εντοπίσει τα φλεγμένοντα σημεία, ενώ το υπερηχογράφημα θα διαπιστώσει αν υπάρχει νεύρωμα Morton ή θυλακίτιδα.

Τέλος, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ζητηθεί για τον εντοπισμό αγγειακών παθήσεων ή κακώσεων, που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πόνου, ενώ θα εντοπιστούν και οι πιθανές αιτίες για την ενδεχόμενη ανισορροπία που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Πρόληψη Μεταταρσαλγίας

Λαμβάνοντας υπόψιν τις αιτίες που προκαλούν μεταταρσαλγία, προτείνεται φυσικά η αποφυγή τους, όσο αυτό είναι εφικτό.

Η χρήση κατάλληλων παπουτσιών και η αποφυγή τακουνιών, η προτίμηση σε ορθοπεδικά παπούτσια και ειδικούς πάτους.

Επιπλέον η απώλεια βάρους και η προθέρμανση πριν την γυμναστική, είναι μερικά χρήσιμα μέτρα πρόληψης.

Θα πρέπει να τονιστεί και η σημασία της έγκαιρης διάγνωση.

Αυτή  θα οδηγήσει τόσο στην αποτελεσματική μη επεμβατική θεραπεία, όσο και στον περιορισμό των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

παιδικά πέλματα πλατυποδιας 

Θεραπεία Μεταταρσαλγίας

Η θεραπεία της μεταταρσαλγίας μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε επεμβατική, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιατρός θα εκτιμήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις, το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενή,                                                                                                                      προκειμένου να αποφασιστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Συντηρητική Θεραπεία

Επιπλέον, ο ιατρός μπορεί να δείξει στον ασθενή ορισμένες ήπιες ασκήσεις και διατάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν την περιοχή αυτή.

Επεμβατική Θεραπεία

Η χειρουργική μέθοδος ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση, αλλά συχνά προτιμάται η διαδερμική μέθοδος των κάτω άκρων.

Παράλληλα, μπορεί να πραγματοποιηθεί και αφαίρεση κάλων στο πέλμα των μεταταρσίων, σε περίπτωση που έχουν δημιουργηθεί.

Young female orthopedist showing insoles in clinic
Συμπέρασμα

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταταρσαλγία, είναι μία πάθηση που αυξάνεται με την ηλικία, για αυτό και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι απαραίτητη από νωρίς.

Ιδίως οι γυναίκες, οι αθλητές και οι παχύσαρκοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναγνωρίζουν τα πρώιμα συμπτώματα μεταταρσαλγίας, λαμβάνοντας την απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση.

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.