Νεύρωμα Morton: Συντηρητική Αντιμετώπιση

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που προκαλούν το νεύρωμα Morton είναι τα ψηλά και σφικτά τακούνια, για αυτό και εντοπίζεται συχνά στις γυναίκες.

Ακόμα, οι αθλητικές δραστηριότητες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα μετατάρσια, αυξάνοντας την πίεση, όπως είναι το τρέξιμο, αλλά και το σκι ή το μπαλέτο, που απαιτούν τη χρήση σφικτών παπουτσιών

Το νεύρωμα Morton ανήκει στην κατηγορία των νευροπαθειών. Πρόκειται για συμπιεστική νευροπάθεια του δακτυλικού νεύρου, στο μπροστινό τμήμα του ποδιού. Τις περισσότερες φορές εντοπίζεται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου μετατάρσιου, ως αποτέλεσμα τραυματισμού, ερεθισμού ή πίεσης.

Η συντηρητική αντιμετώπιση του νευρώματος Morton περιλαμβάνει την χρήση ειδικών πάτων, την αλλαγή των σφικτών και ψηλών παπουτσιών, ενώ η φαρμακευτική επιλογή μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά.

Η διάγνωση του νευρώματος Morton πραγματοποιείται από τον ορθοπεδικό, λαμβάνοντας υπόψιν την κλινική εικόνα του άκρου, τις απεικονιστικές εξετάσεις και τα συμπτώματα του ασθενούς.

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν έντονο πόνο, για αυτό και συστήνεται προσωρινή αποχή από τις έντονες δραστηριότητες.

Άκανθα Πτέρνας: Παράγοντες Που Προδιαθέτουν Στην Εμφάνιση Της Πάθησης

Παράγοντες και Αίτια – Νεύρωμα Morton

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που προκαλούν το νεύρωμα Morton είναι τα ψηλά και σφικτά τακούνια, για αυτό και εντοπίζεται συχνά στις γυναίκες.

Ακόμα, οι αθλητικές δραστηριότητες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα μετατάρσια, αυξάνοντας την πίεση, όπως είναι το τρέξιμο, αλλά και το σκι ή το μπαλέτο, που απαιτούν τη χρήση σφικτών παπουτσιών.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα νεύρα πιέζονται και ερεθίζονται, προκαλώντας πόνο, ο οποίος κλιμακώνεται, όσο τα τραυματισμένα νεύρα πυκνώνονται.

Άλλα αίτια που προκαλούν το νεύρωμα Morton, είναι οι διάφοροι τραυματισμοί, η πλατυποδία, η υψηλή καμάρα ποδιού και η πάχυνση εγκάρσιου μεταταρσίου συνδέσμου.

Πέρα από τις ανωμαλίες στην ανατομία του ποδιού, το νεύρωμα Morton ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα προβληματικής βάδισης, που προκαλεί αστάθεια, η οποία με την σειρά της ασκεί περισσότερο βάρος στα μετατάρσια, για αυτό και η εκδήλωση πόνου.

Πρηνισμός Η Εμβιομηχανική – Μηχανική Των Ποδιών

Συμπτώματα – Νεύρωμα Morton

Τα συμπτώματα για το νεύρωμα Morton, πέρα από τον πόνο που είναι και το βασικό, συχνά περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, κάψιμο, οίδημα και αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο σημείο.

Πολλοί ασθενείς αισθάνονται σα να περπατούν επάνω σε πολύ σκληρή επιφάνεια και τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται κυρίως όταν το άτομο φορά παπούτσια, ειδικά μη άνετα.

Τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα όταν ο πάσχων είναι ξυπόλητος ή όταν δεν εκτελεί κάποια φυσική δραστηριότητα.

Το νεύρωμα Morton είναι μία νευροπάθεια του δακτυλικού νεύρου των κάτω άκρων, η οποία προκαλείται είτε από ανατομικές ανωμαλίες, είτε από δραστηριότητες που καταπονούν τα μετατάρσια.Πώς Να Αντιμετωπίσετε Την Ανισοσκέλεια Και Τα Προβλήματα Που Δημιουργεί

Χέρια θεραπευτή κρατούν ορθοπεδικό πέλμα που το πλησιάζουν στο πόδι ασθενή προσπαθώντας να ελεγξει την προσαρμογή του.

Διάγνωση – Νεύρωμα Morton

H διάγνωση πραγματοποιείται από ορθοπεδικό, ο οποίος υποβάλει τον ασθενή σε μερικές εξετάσεις. Αρχικά  με την  ψηλάφηση της περιοχής, προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή και το είδος του πόνου.

Επίσης εντοπίζει την διόγκωση και την ανατομία του σημείου μετά την εκδήλωση του νευρώματος.

Προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα ή το κάταγμα, ο ασθενής κάνει μία ακτινογραφία ή και έναν υπέρηχο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της ψηλάφησης.

Σε άλλες περιπτώσεις συνίσταται μαγνητική τομογραφία, η οποία επιτρέπει την ακριβή αποτύπωση του μεγέθους του νευρώματος, που θα καθορίσει αν η συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Παράλληλα, θα αποκλείσει περιπτώσεις κακοήθειας. Συχνά ο ορθοπεδικός προτείνει την εξέταση ηλεκτρομυογραφήματος, το οποίο θα αποτυπώσει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών.

Φαρμακευτική αγωγή - Νεύρωμα Morton

Η φαρμακευτική αγωγή για το νεύρωμα Morton στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς από τα δυσάρεστα συμπτώματα και συνίσταται παράλληλα με την ξεκούραση.

Αποτελεσματική φαίνεται να είναι η διήθηση του σημείου σε κορτικοστεροειδή και η χρήση τοπικού αναισθητικού. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 1 – 2 εβδομάδες.

Άλλη μία φαρμακευτική επιλογή είναι αυτή των σκληρυντικών ενέσεων αιθυλικής αλκοόλης στο ανάλογο σημείο. Συνήθως προτείνονται 4 – 7 επαναλήψεις κάθε 10 ημέρες.

Η δράση αυτών των ενέσεων στοχεύει στον περιορισμό του πόνου, μέσω της σκλήρυνσης του νευρώματος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ενέσεων δεν έχουν πάντα την ίδια επίδραση, ειδικά όταν η χρήση είναι μακροχρόνια.

Άλλα θεραπευτικά σχήματα περιλαμβάνουν την λήψη αντιεπιληπτικών, τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

.

close-up-of-hands-of-masseur-doing-massage-of-fema

Συντηρητική Αντιμετώπιση –Της Πάθησης

Η συντηρητική αντιμετώπιση του νευρώματος Morton επιλέγεται σε ασθενείς, των οποίων η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το μέγεθος του νευρώματος το επιτρέπει.

Σε πιο βαριά περιστατικά συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα χειρουργείο του οποίου η αποθεραπεία είναι επίπονη, δίνεται το περιθώριο της συντηρητικής αντιμετώπισης.

Η συντηρητική αντιμετώπιση διατηρείται, εκτός και αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν. Η επιτυχία της  αφορά τα μικρά σε μέγεθος νευρώματα.

Παπούτσια –Βασικό στοιχείο Αντιμετώπισης

Η πρώτη αντιμετώπιση για το νεύρωμα Morton περιλαμβάνει την αλλαγή παπουτσιών.

Προτείνεται δηλαδή η επιλογή άνετων παπουτσιών, που δεν πιέζουν το πόδι.

 

To τακούνι καλύτερα να είναι χαμηλό, καθώς τα ψηλά παπούτσια επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ακόμα, το πέλμα θα πρέπει να είναι μαλακό, ενώ  η σόλα  όχι καλό είναι να αποφευχθούν και τα κορδόνια, διότι σφίγγουν την περιοχή

Ο Καταλυτικός Ρόλος των Πελμάτων

Τα ψηλά τακούνια, τα σφικτά παπούτσια και οι αθλητικές δραστηριότητες που ασκούν έντονη πίεση στην περιοχή, είναι ικανές να προκαλέσουν πόνο, οίδημα, μούδιασμα ή κάψιμο, που είναι τα συχνότερα συμπτώματα του νευρώματος Morton.

Η σόλα των παπουτσιών τις περισσότερες φορές θα πρέπει να είναι σκληρή, αλλά στην επιλογή αυτή λαμβάνεται υπόψιν και η κατάσταση του ασθενούς.

Βοηθητική είναι και η τοποθέτηση ειδικών προθεμάτων, ειδικών πάτων που στηρίζουν καλύτερα την περιοχή και βοηθούν στην κίνηση.

Συμπέρασμα

Η διάγνωση για το νεύρωμα Morton πραγματοποιείται από τον ορθοπεδικό, ο οποίος θα υποβάλει τον ασθενή σε μια σειρά εξετάσεων.

Εκεί θα διαπιστωθεί το μέγεθος του νευρώματος και να ελεγχθεί αν η συντηρητική αντιμετώπιση θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αλλαγή των ψηλών, σφικτών παπουτσιών, με άνετα χωρίς κορδόνια παπούτσια και την εφαρμογή πρόσθιων πάτων.

Ακόμα, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, είτε με χάπια, είτε με ενέσεις, τα οποία στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου.

Περίπου τα μισά περιστατικά ασθενών με νεύρωμα Morton αντιμετωπίζονται επαρκώς συντηρητικά, ενώ άλλα παραπέμπονται για χειρουργική επέμβαση.

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.