Αρχαιολογικές αποκαλύψεις: Tο μυστήριο των κάτω άκρων του ανθρώπου

Η καταγωγή των κάτω άκρων του ανθρώπου αποτελεί ένα θέμα που έχει κατακλύσει τις επιστημονικές συζητήσεις για αιώνες.

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πολλά για την εξέλιξη των ανθρώπινων ειδών, ο προσδιορισμός του πρώτου που απέκτησε τα πόδια αποτελεί ένα μυστήριο που αναζητούν οι ερευνητές. Ωστόσο, νέες αποδείξεις έρχονται να ρίξουν φως σε αυτό το ζήτημα και να ανατρέψουν τις παλαιότερες θεωρίες.

Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε νέα ευρήματα σχετικά με την καταγωγή των κάτω άκρων του ανθρώπου που ανοίγουν νέους δρόμους στην ανάλυση του θέματος

Τα ευρήματα προέρχονται από αρχαιολογικές έρευνες και ανθρωπολογικές μελέτες, καθώς και από συστηματική ανάλυση του γονιδιώματος. Η επαναπροσδιορισμένη εικόνα που προκύπτει προσφέρει νέα παράθυρα στην κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης.

muscles-of-the-posterior-leg-soleus-and-gastrocne

Εμβρυολογικά στοιχεία για την ανάπτυξη των άκρων

Ο Μοσιμάν και οι συνεργάτες του παρατήρησαν πώς ένας περίεργος τύπος κυττάρου με χαρακτηριστικά κυττάρων συνδετικού ιστού (ινοβλάστες) «μετανάστευσε» σε συγκεκριμένα αναπτυσσόμενα πτερύγια των ψαριών. Όπως προκύπτει, αυτά τα κύτταρα μπορούν να υποστηρίξουν μια σύνδεση μεταξύ των ανταγωνιστικών θεωριών για την εξέλιξη των άκρων.Πλατυποδίας Πάτοι

Το εργαλείο του Μοσιμάν ανέπτυξε τεχνικές για την παρακολούθηση της πορείας των κυττάρων κατά την ανάπτυξή τους στο πλαίσιο της κύριας έρευνας, που ήταν η καλύτερη κατανόηση του πώς το εμβρυϊκό κυτταρικό στρώμα (χαρακτηρίζεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του πανεπιστημίου ως lateral plate mesoderm) συμβάλλει σε πολλά όργανα. 

Το συγκεκριμένο στρώμα είναι η «πηγή» (από άποψης ανάπτυξης) της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, των νεφρών, του συνδετικού ιστού, καθώς και μεγάλων τμημάτων των άκρων. Τα ζεύγη πτερυγίων που σχηματίζουν το αντίστοιχο των χεριών και των ποδιών μας προκύπτουν από κύτταρα από αυτό το στρώμα, ενώ άλλα πτερύγια όχι.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα συγκεκριμένα αυτά πτερύγια κατέληξαν να γίνουν άκρα είναι στον πυρήνα της σχετικής συζήτησης.«Το κύριο ερευνητικό μου αντικείμενο εστιάζει στην ανάπτυξη της καρδιάς αντί των άκρων» είπε η Μοράν, προσθέτοντας πως «υπήρχε όμως μια γενετική τεχνική την οποία είχα προσαρμόσει για τη χαρτογράφηση των πρώιμων καρδιακών κυττάρων, 

Παιχνίδι της εξέλιξης: Από τη θάλασσα στη στεριά, η προέλευση των κάτω άκρων του ανθρώπου

muscles-of-the-posterior-leg-soleus-and-gastrocne

Το ερώτημα  (από πού προέρχονται τα χέρια και τα πόδια μας) εξετάζεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Το 1878 ο Γερμανός επιστήμονας Καρλ Γκεγκενμπάουρ είχε παρουσιάσει την υπόθεση πως τα ζεύγη πτερυγίων προέκυπταν από μια συγκεκριμένη «πηγή», την «αψίδα των βραγχίων» (gill arch), που συναντάται σε ψάρια για να υποστηρίζει τα βράγχιά τους.

Άλλοι επιστήμονες προτιμούν μια άλλη θεωρία (lateral fin fold hypothesis), βάσει της οποίας τα πλευρικά πτερύγια στο πάνω και το κάτω μέρος των ψαριών είναι η πηγή των ζευγών πτερυγίων.Πάτους Για Υπέρβαρους

Η έρευνα σχετικά με την προέλευση των άκρων είναι παρακλάδι άλλων ερευνών στο εργαστήριό του, όπου η ομάδα του χρησιμοποιεί ψάρια (zebrafish) ως μοντέλο για την  κατανόηση της εξέλιξης από κύτταρα σε όργανα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξετάζουν το πώς τα κύτταρα αποφασίζουν την πορεία τους, αναζητώντας εξηγήσεις ως προς το πώς η εξέλιξη μπορεί να ακολουθήσει λάθος πορεία, οδηγώντας σε ανωμαλίες (πχ καρδιαγγειακές παθήσεις).

Ποιος είναι ο ρόλος της εμβρυολογίας στη μελέτη της ανάπτυξης των άκρων;

και έτσι ήμασταν σε θέση να την εφαρμόσουμε στη χαρτογράφηση από όπου ήρθαν τα μυστηριώδη κύτταρα του κοιλιακού πτερυγίου. Και αποδεικνύεται πως είναι επίσης από το “lateral plate mesoderm”».Τα πόδια μας και 5 συνήθειες μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή μας;

Η ανακάλυψη αυτή παρέχει ένα νέο κομμάτι του «πάζλ» ως προς την ευρύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα χέρια και τα πόδια μας. Όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση της εξέλιξης ζευγών άκρων που είναι γνωστή ως θεωρία διπλής προέλευσης (dual origin theory).

Παρατηρώντας τους μηχανισμούς της ανάπτυξης του εμβρύου και συγκρίνοντας την ανατομία των υπαρχόντων ειδών, ερευνητικές ομάδες όπως του Μοσιμάν μπορούν να αναπτύξουν θεωρίες ως προς το πώς οι εμβρυϊκές δομές μπορεί να αναπτύχθηκαν ή να άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου.

«Το έμβρυο έχει χαρακτηριστικά που αποτελούν αρχαία απομεινάρια…και μας παρέχουν στοιχεία για το πώς έχουν εξελιχθεί τα ζώα» είπε ο Μοσιμάν. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το έμβρυο για να μάθουμε περισσότερα για χαρακτηριστικά που υπάρχουν και σήμερα, επιτρέποντάς μας να ταξιδέψουμε κατά κάποιον τρόπο πίσω στον χρόνο» σημείωσε.

Νέα αποδείξεις για την καταγωγή των κάτω άκρων του ανθρώπου: Ένα απόκρυφο μυστικό αποκαλύπτεται

Συναρπαστικά νέα! Νέα στοιχεία έχουν προκύψει που ρίχνουν φως στην προέλευση των κάτω άκρων μας.

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πάνω από έναν αιώνα και τώρα μπορεί επιτέλους να έχουμε κάποιες απαντήσεις.

Η ανακάλυψη αυτών των νέων στοιχείων είναι πραγματικά πρωτοποριακή. Μας παρέχει μια σαφέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα άκρα μας μπορεί να έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μελετώντας τη γενετική σύνθεση διαφόρων ειδών, οι επιστήμονες εντόπισαν ορισμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των άκρων.

Τα γονίδια αυτά βρέθηκαν να υπάρχουν τόσο στα ψάρια όσο και στα ζώα που ζουν στην ξηρά, γεγονός που υποδηλώνει μια κοινή καταγωγή. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την υπόθεση του Gegenbaur ότι τα άκρα μας μπορεί να προήλθαν από το τόξο των βράγχιων στα ψάρια.

Ωστόσο, η υπόθεση της πτυχής του πλευρικού πτερυγίου δεν πρέπει να απορριφθεί ακόμη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια διαθέτουν μια μοναδική ικανότητα να αναγεννούν τα πτερύγιά τους.

Αυτή η αναγεννητική ικανότητα συναντάται επίσης σε ορισμένα αμφίβια, όπως οι σαλαμάνδρες, τα οποία μπορούν να αναγεννήσουν τα χαμένα άκρα τους.

Αυτή η συσχέτιση μεταξύ της αναγέννησης των πτερυγίων στα ψάρια και της αναγέννησης των άκρων στα αμφίβια παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για την υπόθεση της πλευρικής πτυχής των πτερυγίων.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η προέλευση των κάτω άκρων μας είναι ένα συναρπαστικό θέμα που έχει γοητεύσει τους επιστήμονες για πάνω από έναν αιώνα. Ενώ τόσο η υπόθεση του τόξου των βράγχιων όσο και η υπόθεση της πλευρικής πτυχής των πτερύγων έχουν βάσιμα επιχειρήματα, έχουν προκύψει νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα του Gegenbaur. Τα κοινά γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των άκρων στα ψάρια και στα ζώα που ζουν στην ξηρά υποδηλώνουν μια κοινή καταγωγή. Ωστόσο, οι αναγεννητικές ικανότητες που παρατηρούνται τόσο στα ψάρια όσο και στα αμφίβια παρέχουν ισχυρή υποστήριξη και για την υπόθεση της πτυχής του πλευρικού πτερυγίου. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί οριστικά η πραγματική προέλευση των χεριών και των ποδιών μας, αλλά τα νέα αυτά στοιχεία μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη διαλεύκανση αυτού του πανάρχαιου μυστηρίου.Η Παλινδρόμηση των ορθωτικών πάτων ενισχύει το κυκλοφορικό

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω

Δωρεάν Πελματογράφημα

Βρισκόμαστε Θεσσαλονίκης 2 στο Μοσχάτο. Η υπηρεσία στο κέντρο μας παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ

Πελματογράφημα κατ'οίκον

Εξυπηρετούμε κατ' οίκον, περιοχές της Αττικής, έως ~20χλμ. περιμετρικά του Μοσχάτου
Verified by MonsterInsights